Najlepsza bagietka w Paryżu

Dnia 2 maja 2012 roku, Paryżanie wybiorą Najlepszą Bagietkę Paryża (Grand Prix de la meilleure baguette artisanale de Paris).

 

boulangerie paryz

 

W skład jury wchodzą piekarze, kucharze i inne osoby ze świata gastronomii, a także z prasy. Wybierać mogą także internauci – 6 osób zostanie wyznaczonych i będzie mogło ocenić bagietki według 5 kryteriów: wypieczenie, smak, zapach, wygląd, miękkość.

Nagrodą w konkursie jest 4 000 euro i szczytny tytuł najlepszej bagietki w Paryżu. Nazwy 10-ciu najlepszych piekarni zostaną opublikowane w prasie lokalnej. W najbliższym roku nie powinno zabraknąć im klientów.

 

W 2011 roku, najlepszą piekarnią (boulangerie) została “Au Levain d’Antan” (6, rue des Abbesses, w 18-tej dzielnicy Paryża).

 

2 komentarze

  1. esti pisze:

    Wybrano najlepszą bagietkę w Paryżu. Nagrodzoną piekarnią jest Boulangerie Mauvieux w 18-tej dzielnicy Paryża (159 rue Ordener, metro Jules Joffrin). Próbowałam, polecam! Mniam…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *