Rodan-Alpy

Rodan-Alpy (Rhône-Alpes) to region administracyjny w południowo-wschodniej Francji.

Nazwa regionu wywodzi się od nazwy głównej rzeki – Rodanu oraz łańcucha górskiego Alp, który rozciąga się we wschodniej części tego obszaru.

Dzieli się na 8 departamentów: Ain, Ardeche, Drôme, Isere, Loire, Rhône, Savoie (Sabaudia) i Haute-Savoie (Górna Sabaudia).

 

Co warto zobaczyć:

  • Lyon – stolica regionu Rodan-Alpy, wpisana na listę światowego dziedzictwa Unesco;
  • Chamonix – najpopularniejsze miasto i ośrodek sportów zimowych w Alpach francuskich;
  • Courcheval, La Plagne, Val d’Isère, Megève, Tignes, Les Deux-Alpes – ośrodki sportów zimowych;
  • Mont Blanc – najwyższy szczyt w Europie;
  • Annecy – urocze miasto nad jeziorem, warto zobaczyć stare miasto, mosty i kanały;
  • Wąwóz Ardèche – idealne miejsce na kajakarstwo;

 

Dojazd:
Dworce kolejowe: TGV z Paryża do Lyonu, St-Etienne, Annecy, Grenoble, Chambéry, Valence, Bourg en Bresse.
Międzynarodowe lotniska: Lyon – Saint-Exupéry i Genewa – Cointrain

 

Warto spróbować:

  • Gratin savoyard – rodzaj zapiekanki z ziemniaków, mleka i sera gruyère;
  • Mont-blanc glacé – deser – puchar lodów waniliowych z biszkoptami nasączonymi rumem, z kremem z kasztanów i bitą śmietaną;
  • Saucisson chaud lyonnais – gotowana kiełbasa podawana z gorącą sałatką ziemniaczaną;
  • Escalope savoyarde – eskalopki cielęce smażone z dodatkiem grzybów i zapiekane z serem gruyère. Sos ze smażenia doprawiany jest najpierw koniakiem i maderą, a nastepnie zagęszczany śmietaną;
  • Matelote d’anguilles à la lyonnaise – węgorze duszone w czerwonym i białym winie, podawane z sosem z gotowania i grzankami.