Rodan-Alpy (Rhône-Alpes) to region administracyjny w południowo-wschodniej Francji.
Nazwa regionu wywodzi się od nazwy głównej rzeki – Rodanu oraz łańcucha górskiego Alp, który rozciąga się we wschodniej części tego obszaru.
Dzieli się na 8 departamentów: Ain, Ardeche, Drôme, Isere, Loire, Rhône, Savoie (Sabaudia) i Haute-Savoie (Górna Sabaudia).
Co warto zobaczyć:
- Lyon – stolica regionu Rodan-Alpy, wpisana na listę światowego dziedzictwa Unesco;
- Chamonix – najpopularniejsze miasto i ośrodek sportów zimowych w Alpach francuskich;
- Courcheval, La Plagne, Val d’Isère, Megève, Tignes, Les Deux-Alpes – ośrodki sportów zimowych;
- Mont Blanc – najwyższy szczyt w Europie;
- Annecy – urocze miasto nad jeziorem, warto zobaczyć stare miasto, mosty i kanały;
- Wąwóz Ardèche – idealne miejsce na kajakarstwo;
Dojazd:
Dworce kolejowe: TGV z Paryża do Lyonu, St-Etienne, Annecy, Grenoble, Chambéry, Valence, Bourg en Bresse.
Międzynarodowe lotniska: Lyon – Saint-Exupéry i Genewa – Cointrain
Warto spróbować:
- Gratin savoyard – rodzaj zapiekanki z ziemniaków, mleka i sera gruyère;
- Mont-blanc glacé – deser – puchar lodów waniliowych z biszkoptami nasączonymi rumem, z kremem z kasztanów i bitą śmietaną;
- Saucisson chaud lyonnais – gotowana kiełbasa podawana z gorącą sałatką ziemniaczaną;
- Escalope savoyarde – eskalopki cielęce smażone z dodatkiem grzybów i zapiekane z serem gruyère. Sos ze smażenia doprawiany jest najpierw koniakiem i maderą, a nastepnie zagęszczany śmietaną;
- Matelote d’anguilles à la lyonnaise – węgorze duszone w czerwonym i białym winie, podawane z sosem z gotowania i grzankami.