Korsyka (Corse, w języku korsykańskim: Corsica) to wyspa na Morzu Śródziemnym, położona na zachód od Włoch i na południowy-zachód od Francji. Cieśnina Bonifacio oddziela ją od położonej na południu włoskiej Sardynii. Korsyka tworzy odrębny francuski region administracyjny.
Warto zobaczyć:
- Bastia, Bonifacio, Ajaccio, Corte – największe miasta;
- Rezerwat Scandola – klify, czerwone skały;
- Szlak GR 20 – szlak mitycznej wędrówki, która przechodzi przez regionalny oark przyrody od Calenzana w okolicach Calvi do Conca niedaleko Porto Vecchio
Dojazd:
Lotniska: Ajaccio Campo Dell’Oro, Figari Pianotolli-Caldarello, Bastia Poretta.
Połączenia morskie: Ajaccio, Calvi, Bastia.
Warto spróbować:
- Ser Brocciu;
- Beignets Corses (fritelli) – pączki;
- Gâteaux secs (canistrelli) – cisato kruche;
- Figatellu – kiełbasa na bazie mięsa wieprzowego;
- Coppa – kiełbasa korsykańska;
- Prisuttu – szynka.